4 Kommunikationsstilar: Hur förstår vi varandra

"Det verkar på ett språk vi talar, men vi förstår inte varandra". Detta kan ofta höras https://www.uccev.com/traffa-sina-foraldrar/ i par, från föräldrar med barn och från arbetskollegor. Varför hör vi inte varandra? Eftersom vi faktiskt talar olika "språk". Men det finns goda nyheter: "Synkron översättning" kan läras.

Fyra huvudsakliga kommunikationsstilar finns sällan i sin renaste form. Var och en av oss har en ledande stil, men samtidigt utvecklad och den andra. Ibland finns det stationsvagnar: de talar inte bara deras huvudspråk, utan använder också skickligt tre andra, vilket gör att de kan utöka kommunikationsområdena och känna sig som fisk i vatten i alla miljöer. Sådana människor lyckas vanligtvis i affärer och personliga liv.

Formell och aktivitetsskala

Vuxna kommunicerar ofta formellt. Vi är inte födda så här: barn tillåter sig inledningsvis att visa känslor, men senare lärs de sig att "sitta och förbli tysta". I Ryssland är formalismen i kommunikation mer märkbar: det är inte vanligt att vara emotionell.

”Ryssarna är rädda för att uttrycka sig. De som inte var så långt har gått när man, för berättade ett skämt eller överdrivet uppriktighet, kunde försvinna med hela familjen. Totalitära stater odlar formella personligheter. En formell person tänker och talar rationellt, han undviker känslomässigt självuttryck och är rädd för att komma i kontakt med andras känslor, ”sa tränaren och den uttrycksfulla psykoterapeuten Marik Khazin.

Var och en av oss är i en eller annan grad formell och informell, aktiv och passiv. Något manifesterar sig starkare, något svagare. Vid skärningspunkten mellan formalitetens axel och aktivitetsaxeln kan fyra kommunikationsstilar särskiljas:

Målinriktad. Dessa är aktiva och formella människor. Det är viktigt för dem att se målet, förstå uppgifterna och uppnå resultatet. Ofta är dessa ledare, ledare, politiker. Sådana människors motto: "Hunden skäller – husvagnen går". Om de reagerade på alla attacker riktade till dem, skulle de inte ha stått länge. Bakom alla bullriga attacker i sin adress ser de vanligtvis det slutliga målet och går mot det, oavsett vad.

Hur man tar reda på det fokuserade? De har skarpa ansiktsdrag, tydliga och snabba rörelser. De kan efterlikna – för sitt mål att spela en annan stil. De, som speider, kan vara tysta, även om en vulkan rasar i sina själar just nu. Vanligtvis är dessa tunna, magra människor, eftersom de snabbt bränns – de har ingen tid att sitta, de måste agera. Det kan vara övervikt, men i allmänhet ser de ut och energiska.

De riktade kan inte stå meditation och långa processer. De värdesätter rörelse. Det är därför du, pratar med dem, måste omedelbart ge ut en kort formulering av mål och mål. Om du vill få ett riktat sätt, börja berätta för honom hela historien från Adam och Eva.

Som de säger själva? De kan omedelbart erkännas av den första frasen: ”Det finns en minut?"Och omedelbart gå ner till affärer. Använd korta meningar. De vill alltid veta orsaken: om de vänder sig till dem med en begäran eller en fråga, kommer motkravet att följa – ”Varför behöver du det?". De är otåliga. Avbruten, om de börjar berätta för dem långa och förvirrade formuleringar.

Riktad omedelbart synlig från kläder. De klär sig formellt, strikt. Det finns inga extra detaljer, men samtidigt ser de inte sparsam. De kommer att ha ett tillbehör, men kära. De följer en utsökt stil. Det är viktigt för dem vilka rätter de äter och dricker. Deras middag kommer att vara samma sofistikerade och kortfattade: biff, sallad och glas vin.

”När jag genomförde utbildning bland bankirer. 20 män och en kvinna. Allt i svarta och mörkblå kostymer. Alla utom en dam, band. Skjortor-från vitt till ljusblå, -monterade Marik Khazin. – och allt i svarta skor. Jag visade dem hur man bestämmer stilen för mänsklig kommunikationsstil efter utseende. De riktade kommer att ha stövlar inte för 50, men för $ 5 000. En klocka för 200 tusen är normal för dem. De kommer att tillåta sig att köra en en -årig bil och inte ändra den till en ny, om de bara har ett annat, viktigare mål -till exempel köpa en herrgård i ett prestigefyllt område. Det är viktigt för dem att hålla stilen. Som regel är det påskliljor: utan kärlek till dig själv att inte bryta upp. ".

Initiativtagare. De är också aktiva, men informella. Dessa herrar kostar inte någonting en gigantisk ring i full hand, eller till och med flera ringar i olika färger och former, stövlar för samma $ 50, om de är slående, ljusa halsduk, färgglada byxor eller kjol. Om vi ​​har en ren initiativtagare kommer det att vara en modell av imponerande smaklöshet.

De har också narsissistiska symtom, som i riktning. De måste vara jordens elev. Även i nya företag och en okänd miljö kommer de snabbt att hämta ett bullrigt företag runt dem ganska snabbt. Initiativtagare hörs i publiken – de säger högre. Men det beror just på deras förmåga att locka uppmärksamhet som de ofta blir generatorer av idéer, de viktigaste inspiratorerna.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *